Followers

Friday, March 18, 2011

resepi mudah, senang dan cepat

hari ini eqa nak cerita pasal resepi terbaek dari eqa.. so, kalau korang nak tau kne ar bce sampi habes..(niat nak taip in full version, tanpa gne shortcut.. tp cam x berjaye je.. hehe)

yang sebenarnyer(bak kte yuna).. eqa x pandai pown nak msak.. heheee.. jujur tak???
boleh kire ar ape yg eqa bleh msak.. masak air, nasi, goreng telur, goreng nuget (itu pown kne cucuk gne garpu beberape kali tok pasti kn dy masak..), goreng ikan, wat kentang sambal, sayur air, ayam goreng kunyit, ayam masak merah (haaa,, nie eqa akan bg resepi versi 'uda')..
"hmm pe lg aq pndi msak nie?????"

owh adekah aq sgt loser sbb aq hanya pandai masak nie jer?? hehehhe..
tu ar mak sroh masak, aq mlas.. ye ar cube korang pk..
dlu aq dduk asrama since foorm1.. bdak ostel blik umah mcm aq,
mmg kjenye qada' tdo.. haha.. bgn pagi mmg sangat lambat..
sedar2 aq da bleh makan lunch.. skip breakfast.. breakfast pown time 2 dah abes..
so, mmg aq tak pernahnyer nak blaja masak time aq muda2 remaja dlu.. hehe..
then, aq pas spm bru ar aq pandai sket masak ayam goreng kunyit.. haha.
tu pown gne resepi abang.. hehe..
longstory-cutshort.. .
aq skrg dok u.. blik pown sebulan tak sekali..
so, tak kan aq nak makan, makann aq masak yg tak bape nak sedap tu.. hehe..
so, wat ayat2 manis sket, mak kesayangan akan msk tok anak dy yg sowg nie..
tu yang skill masak aq mmg x improve2 pown...

hahaha.. kawan2 aq even, x pandai masak lauk2 mcm rendang, kari, sweet sour, siakap stim ker.. dyorg pndai ar gak wat cupcake yg comey2 macam gamba atas tu.. contoh mcm niklisa...

pastu eqa ade ar blog walking kat blog2 thos eyang study oversea.. dyorg sume pandai masak... ye ar dyorg kne masak ar, nak cari makann kt mne, msti susa nk cari cafe halal+harga msti mahal an.. macam2 dyorg msak.. sowi ar eqa xde plak link tok dyorg nie...

then, eqa seorg student local nie.. mmg pejam mate pown bleh jumpe cafe, restaurant, fastfood, kedai mamak yang halal.. nak yg mahal, murah, makann barat,timur,middle east.. sume de.. tggal bkk purse kuar duit jer ..
pastu ddk pal kolej@hostel.. mmg ar tak boleh nak masak kan.. so, xleh ar nak asah bakat memasak eqa nie.. haha.. so, eqa mmg x bersalah ar, sbb x reti masak.. ^^v
tetibe teringat.. time skola dulu:
cme aq+nur(bk nme sbenar)+boys 2org kat kelas..daq len g meeting(gler bzi time form4, asek2 de meeting) mse prep malam.. nak wat homework malas, then borak:

boys: nur ko msti tak pandai mask an, ko kan daq bandar.. (nur dok jb)
nur : pergh korg, ckp pndg2 sket ar.. aq pandi msak kowt.. aq pndi msak ayam masak merah...
boys: ekeleh, stakat ayam masak merah aq pown reti.. (gelak)..
aq (bdak kg) : monolg dalaman"perghh, dyorg pndi siot msak..jgn ar bdk2 nie tanye aq pandai msak x, aq mmg tak pandai msak.. masak nasi jer aq reti.. abes aq kne gelak 2 thn klu dyorg tau" wat muke slambe tp dlm ati cuak gler..
-pastu aq dah tak ingat-hehe
yang aq pasti dyorg tak tye aq pown, maybe sbb aq bdk kg n msti dyorg anggap aq pandai masak padahal x langsung.. hehe

ok, setelah intro yang panjng lebar... aq nak bagi resepi AYAM MASAK MERAH versi 'uda'

1st, aq blaja msak ayam msak merah dari akk(angah).. tp aq telah ubah2 sket..
versi angah- potong ayam ala2 mcam kt kedai..
pastu bland lada kering, bawang merah,bawang putih n ect..
tumis yg bhan yg dah bland..de tambah sos sket.. ltak asam keping..
pastu ltak ayam yg dah potong..
bile dah nak msak letak bawang besar(potong bulat)..
ok maybe de yg aq tinggal procedure dy.. sowi angah, uda x bpe ingat.. then, jd ar ayam msak merah mcam gamba kt atas tu..

versi 'uda':
  • fisrt amek ayam yang mak dah basuh kat peti ais..
  • potong ayam dadu macam kat atas nie..(ok, aq telah ubah pe yang akk aq ajar)
  • amek lada kering+bawang2 + bilis +ect yang dah blandkat dalam peti ais (aq mmg selalu pesan kat mak awal2 simpan lada yang dah bland kat dlm peti ais- lagi satu step angah aq x wat)
  • goreng ayam kat 1 kuali.. goreng about 2/3 masak... tp klu sampi masak betol ok jer.. aq slalu bwat... pastu angkat..
  • tumis sambal kat kuali yang sama.. tumis sampai naik bau.. )agak2 menusuk kehidung n dah rse nak bersin).. pas2 masukn sos.. pas2 masukn garam n gula secukup rase.. (ok, aq tak masukn asam keping)
  • pas2 mcam ala2 sume 2 dah nak masak.. letak ayam yg dah digoreng td kat dlam sambal..
  • gaul2.. n make sure ayam+sambal korang msak.. untuk tau ayam korang dah msak lom, korang bleh cucuk gne garpu.. tp jgn setiap 1min cucuk, abes lunyai ayam2..
  • then, akhir skali msuk dlam pinggan, dan sedia untuk dhidang..
  • reason potong dadu ayam tu 1) biar cepat masak.. 2)so nampak banyak je time masak.. pdahal sket jer ^^
klu eqa, b4 ltak kat meja mkan tu.. mmg aq doa byk2 so dyorang x kutuk eqa masak..
tp mmg setiap kali eqa masak dyorg kutuk ar.. lagi2 adik2 eqa tu.. bkn nak bagi sokongan moral..
ok, agak2 de sesape yang nak cube resepi nie?? ^^v

p/s: cuti 3bln nie aim nak blaja masak.. adekah aim itu kan tercapai??

3 comments:

  1. gambar makanan anda membuat kan saya laparrr....

    ReplyDelete
  2. lapar nye..terliur sangt..lgi2 aym mask merah tu

    ReplyDelete

others thought:

Pages

post yg da bersawang

Related Posts with Thumbnails