Followers

Wednesday, March 30, 2011

the word "IF"




the word 'IF' in malay.. (jika, kalau n seangkatan dengannya)..

kalau aq orang kaya.. aq nak derma semua harta kat anak2 yatim
kalau aq rajin masa SPM dulu, mesti aq da pergi tgk snow kat korea.. hahahha
if i'm dato' KY.. mesti aq da jd excellent student.. (sbb dato' kate ari sabtu wat revision, ang ari ahad tgk the next week pye subject n aq xde pown nk ikut..)
kalau sume lecture macam prof hapizah (which akn tye deep in-out the whole topic) mesti aq excellent in medical school..haha..
if there are someone out there wanted to treat me pizza, surely i agree... haha
if 2+2=4, then 4-2=2.. haha(nie blaja yime form 4)
kalau ade dato' or tan sri pegi meminang aq skarg, sure aq terima..haha(giler)
kalau aq x buat medic, mesti aq selalu dapat dean list.. kahkahkah..(perasan)
kalu aq tak duduk hostel dari form1, mesti aq da excellent memasak+menjahit+kemasrumah.. n jadi calon menantu pilihan sume ibu-ibu.. hahahahah(berangan)
if i'm a billionaire, i want a huge bungalow with swimming pool.. mcm gamba nie:

so, mesti korang selalu dengar orang ckap..
kalu ini.. kalau itu....
or korang sendiri rase..
kalu aqtak wat bende nie dlu, mesti skrg x jd macam nie..
nie sume mainan syaitan..

aq ingat lg dulu..
tak pasti sama ada quran sunnah, or syariah islamiah..
soalan: "kenapa kita tak boleh berkata jika, atau kalau ?'
and even time spm pown ade rasenye soalan nie..

n skema jawapan said:
1)ianya seperti kita menyalahkan takdir Allah.. Allah dah tetapkan sume takdir ataupown ape yang akan berlaku dalam hidup kita...
2) menampakan iman kita lemah, seharusnya kita percaya sesuatu yang ditetapkan oleh Allah ada hikmahnya yang tersendiri
3) jangan kalah dengan segala hasutan syaitan.. syaitan memang berkerja keras melemahkan iman manusia..

tp kadang kala still terlintas kat hati.. kalau______
so marilah kita ingat mengingati antara satu sama lain..

dari: hamba Allah yang kurang ilmu...


1 comment:

  1. saya suka post anda.. yep... btol bnda dah jadi mesti ada hikmah

    ReplyDelete

others thought:

Pages

post yg da bersawang

Related Posts with Thumbnails