Followers

Friday, April 8, 2011

:: KoNtEsT KeNaNgAn zAMaN SeKoLaH ::

assalamualaikum to all readers...(dalam sebuk2 daa dekat final pown boleh join contest nie... sebenarnye entry nie telah ditaip secara beransur-ansur time petang menjelma.. hehe)

klu nak join boleh tekan kat gamba...k..

Buat satu entri menceritakan tentang sekolah rendah anda.. mungkin boleh cerita tentang pengalaman, cikgu ataupun apa-apa saja.(cik nurussalwa)
sowi la cerita agak panjang dan takde gamba..(sekolah kampung, tak de byak gamba ar sebab masing2 xde kamera)

so nak dimulakan cerita.. eqa lahir tahun 1991..
eqa masuk skola tadika kemas umor 5thn dlm tahun 1996 byak bende ar berlaku... bese ar dah 15thn yang lepas.. yang eqa ingat, eqa mmg excited nak pergi sekolah sebab abang dengan angah pergi skolah.. tinggal eqa dengan andak, atih time tu baru baby lagi.. so sebab perangai andak yang sangat nakal, suka gigit2 org, suka kacau orang, eqa rela pergi sekolah dari duduk kat rumah.. tapi semangat nak pegi sekolah tu memang kejap jer ar, dalam seminggu sebab bosan ar pulak sekolah nie.. so asek cakap ngan mak taknak sekolah ar.. setiap minggu mesti ade sehari dua ponteng.. haha..

masuk umor 6thn, eqa masuk prasekolah.. mcm tadika tapi kat sekolah rendah ar.. nak suroh masuk prasekolah sebab ade angah dengan abang kat sane.. so, eqa ade kawan dan tak lah rajin ponteng jer.. hahaha.. eqa pown semangat ar sebab ade abang dengan angah.. kalau rehat jer pergi cari dyorang kat kantin.. padahal kat prasekolah tu dapat jer makan time pukol10.. susah dyorang dapat adek yang kaki 'pau' macam nie..
masa kt prasekolah nie kira eqa ar paling teror (perasan gler).. sebab dah lancar baca n dah hafal sifir(ok, mak yang paksa hafal sifir mase umor 5thn).. busan jer sebab cikgu selalu suroh eqa bace buku cerita depan kawan2 (dah macam penglipur lara)..kah3.. pastu balik rumah pergi tanya mak.. apsal budak2 lain sume tak pandai bace or bace merangkak2 (gler perasan bagus mse dlu2)

then, masuk ar darjah satu kat sekolah yang sama (sk sri kembar).. klas 1 amanah.. then same kelas dengan sepupu mohd naufal (dlu dy tak masuk prasekolah).. naufal jadi ketua, eqa jadi penolong.. tapi penolong lagi garang (kaki cubit org n tulis nama kat papan hitam kalau budak bisinG) .. kecik2 dah giler kuasa.. haha.. then masa 1st exam pertengahan tahun eqa dapat no2, naufal dapat no1.. naufal no 1.. jumpa angah terus ckap dengan bangganya(abang dah masuk sekolah menengah) "angah, uda dapat no 2", pastu angah reply, "no 2 pown bangga, apsal tak dapat no1".. masa tu baru tau tak bagus ke dapat no 2.. hahaha..
time darjah 1 gak kitorang start ada klas KAFA time petang.. cikgu KAFA suroh eqa masuk darjah 2 terus sebab eqa kira teror ar, tak payah pergi darjah 1 (ok, skali lagi perasan bagoz).. tp eqa nangis tak nak pergi darjah2 sebab takde kawan..haha..(sebab xde amin.. giler gedix)
haa.. lagi satu.. dulu time masuk darjah 1 mak dah suroh pakai tudung pergi skolah.. oleh sebab seorang anak yang taat, eqa pakai la dari rumah (mak lipat tudung bulat gler).. tapi, sampai jer sekolaaaaaaaaah... eqa bukak tudung, gulung2 masuk dalam beg.. hahahha.. pastu time balik, mak ambik, pakai balik tudung yang dah renyuk. tadi n buat muka innocent.. (mesti mak tau perangai nakal anak dy nie bila tengok tudung yang da renyuk gler tu.. haha)

exam akhir tahun mase drjah 1 dan 2 eqa dapat no1, "angah, uda dapat no 1 kalahkan naufal",
angah:"senyum tak terkata ape dengan perangai adik dy yang tak tau malu.. haha..
darjah3 (angah dah masuk sekolah menengah..)

masuk darjah tiga.. 1 kelas dengan budak2 sama kelas time darjah2.. n sekali lagi dpt guru kelas cikgu anon (merangkap mak ngah..so, kne wat2 baik, klu x dy report kat mak.. bahaye..).. ape yang menarik ek mase darjah3??? pk japppp....haaa.. time nie andak dah masuk sekolah darjah1, so budak kaki 'pau' or kikis duit org (eqa la tu..) buli si budak kecik nie, klu nak mintak beli makanan contoh, aiskrim 1 20sen, tp eqa mntak kt dy 40sen sebab eqa pown nak aiskrim gak..(kecik2 dah kaki buli adek sendiri, tp kat rumah dy buli eqa, kat sekolah dy takut cikgu..haha).. btw, ayah bg ktorg rm1 sehari, so duit dy selalu abes sebab ade akk yg tukg mintak.. hahaha..lg satu sbb dy tak pandai beli sendiri...susah2..
haaaa... mase nie eqa ade ambil test PTS (penilaian tahap satu).. sekarang dah takde da exam nie, mase ambil exam nie dengan 6 org kawan lain.. tapi time kecik2 cinonet amek exam memang xde perasaan.. bese jer.. nak exam pagi tu, mak kate buat betol2.. eqa: "hari nie ke mak pekse??".. hahaha.. msa dapat result
cikgu anon la bgtau: "atiqah, awk rasa awak dpt lompat tak??",
eqa wat muka toya jer?? (lompat ape pulak nie, da ar tengah wat latihan math nie..dalam hati ar..)
cikgu anon:"atiqah wak dapat lompat, tahun depan awak masuk darjah lima terus, nanti bagi tau mak awk tau"(lbih kurg ar)
eqa: "ye la cikgu, nanti sya bgtau.."(muka memang xde perasaan)
pastu kawan2 sume kecoh tye, ko nak lompat x?? (btw,eqa sorg jer dpt langkau kelas), boleh dyorg kata, ko masuk ar darjah5, nanti tahun depan boleh kitorang dapat no1.. (hampeh punya kawan), tpi risau gak laa, t masuk darjah5 dah xdapat no1 (xleh nak bangga dengan angah.. haha).. sebab ade sepupu lagi sorg kat darjah4 dy teror, selalu dpt no1 (kira klu masuk drjah5 sesame laa)..
kat rumah: ayah mcm tak bagi masuk darjah5 terus, sebab takut tertinggal pelajaran drjah4, nanti nk upsr susah.. mak pulak, suroh lompat sebab da ade peluang kenapa nak lepaskan.. eqa plak xkesah, tapi dah pk, klau pegi darjah5 nak kawan dgn sape.. sampai guru besar, cikgu ibrahim datang rmh tye kate putus, (btw cikgu ibrahim masih knal eqa.. hehe).. then keputusannya, mak saya menang(sebab masa cikgu dtg rumah, ayah xde.. haha)


masuk darjah5.. 1st day, masuk kelas dari pintu belakang pagi tu, pastu berdiri jer, sebab taktau nak duduk mana, nasib bek la, ade sorang sepupu kat kelas tu suroh eqa duduk kat group last tepi tingkap (bukan 1group ngan dy)..1st week, kerja ulang-alik kelas darjah4 sebab tak tau nak makn dengan sape time rehat (belom ade kawan).. pastu dlam sebulan tu dah ngam dengan budak2 1 group, fasiha n zainab tu jer eqa ingat, so dah xbpe pergi ulang alik kelas drjah4.. tapi ktorng masih baik laa, sebab sekolah agama sekali.. hehe.. tapi masa nie eqa memang tak tau ape2 pown, 1st time blaja sains la especially, ape kebende cikgu ajar nie, balik rmah cerita kat ayah xpaham cikgu ajar ape, then esok nyer, ayah pergi cakap kat cikgu sains tu (btw cikgu tu kwn ayh) yang eqa x paham, boleh ajar jgn laju2 x.. n boleh bg eqa klas tambahan x.. tq ayah sebab bgtau cikgu tu.. ye ar eqa mmg pemalu.(mase mula2 ar..) and tak lama eqa pown boleh bwk pembelajaran drjah5, awal2 dulu, eqa wat karangan mmg cipu, sebab taktau nak tulis ape n ats bantuan cikgu2, eqa dah boleh karang panjang2 sampai dapat hadiah.. heheehe.( kerje nk bangge jer eqa nie.. aishhh)
part paling best:
masa akkhir tahun darjah lima sekolah ade wat rombongan untuk bdak drjah5 n 6 pegi KL.. oleh sebab eqa mmg xpernah pegi KL dlm usia 10thn.. so eqa pown pujuk la ayah nak pegi KL sebab before nie angah n abang sume dapat pergi rombongan under sekolah ngan kawan2.. dengan berat hati ayah pown bagi eqa pegi...(ayah cam x percaye ar bdak kecik mcm eqa nie pegi jauh2).. mmg excited giler pegi KL.. gerak malam pkol12 lebih kurang, bawa baju (mak yg kemaskan), mak pown ade bawakan bekal untuk sarapan esoknyer.. mak bwakn ayam goreng yg AYAMAS tu, ngan kuih rasenyer... before naik bas, ayah ngan mak dah pesan macam2, tak boleh itu-ini.. n dyorang da pesan kat cikgu suroh tgk2 kn eqa nie.. ye ar sebb kat atas bas tu kire eqa la paling kecik.. haha.. so eqa pown ok jer ar, oleh sebab ayah pesan banyak sangat, eqa orang last masuk bas, ayah kate duduk dekat2 dengan cikgu, tp nak wat camne, sit depan dah takde, duduk ar sit paling belakang skali, dengan 4 girls yang laen.. tp eqa mmg hepi dok blakang sebab geng2 kat kelas gak... malam tu ktorang tak tdo pown, sebab 1st time nak pegi KL nie, 1st time pergi jln without parents, rasenyer budak backbencher nie ar paling bising.. bekal yang mak bagi untuk sarapan tu pown ktorang dah ngap kat atas bas sampai separuh.. boys kat depan ktorang lagi ar, makan sampai abes bekal yang mak diorang bagi..hahahaha...
ktorang pegi jalan2 kat area KL, selangor and putrajaya dalam 2hari 1 malam tu..
duduk kat hotel kat KL.. tp eqa tension sebab, eqa kena 1 blik ngan cikgu!!!!.. gler skema... malam pukol 10 dah kena tido.. pastu duduk ngan bdk2 darjah6, so x brape kenal, mmg bosan gler ar... bile cikgu keluar kejap tengok kwn1 lain, eqa pergi guna telifon hotel call bilik sebelah.. hahhaha... pagi2 lepas bangun tdo terus terjah bilik geng2.. dyorang best gler kowt.. blik dyorang nampak menara KL n KLCC.. malam2 amek gamba..jelez2.. blik eqa punya pemandangan lorong kecik yang gelap n ade banyak tong sampah.. memang lain btol.. sedeh~~

masuk darjah6, nak upsr.. tp eqa rilex jer.. (dlu kecik2 rilex jer nak exam, da besar cuak lebih..).. klas ktorang selalu dapat kelas paling ceria.. memang tak dinafikan kelas ktorang paling cantik.. (perasan lagi..)
knangan darjah6.. waktu rehat ktorg selalu g makmal kemahiran hidup, kat belakang sekolah sebb nk g melalak(menyanyi) lagu2 terbaru.. hahaha.. siap ade buku lagu.. hahhaaha.. ktorg ade 1 lagu tok batch ktorg.. tp da lpe tjuk dy pe.. hahaha lgu 60an plak tu.. gler retro~~
1st time masuk larian time sukan sekolah.. masuk pown sebab cikgu kate eqa nie x active sukan.. haaha.. tp eqa mng gak ar (dpt no3.. haha) kire kat almari kat rumah tu ade ar medal eqa 1 (eh drjah3 eqa ade masuk gimrama..hahah)

kre dlam sekolah rendah nie, eqa ade 2 batch ar.. batch91 ngan batch90.. sowi ar klu eqa da byk x igt name2 korg.. klu muka tu InsyaAllah eqa ingat lagi.. ye ar ade yg sejak eqa masuk ostel(form1) terus tak jumpa kan..

p/s: seminggu eqa amek mase type entry nie.. hahaha..


2 comments:

  1. as'salam eqa :)
    thnx join ye :)
    and, cemerlangnye awak ni..
    mesti kebanggaan family ni.
    seminggu taip ni? wah~ hebat2
    tq ye..

    gud luck.

    ReplyDelete
  2. hahahha.. xde ar hebat mne..
    xdpt nk g oversea pown..
    hehehe...
    taip seminggu sebb agk bzi...
    taip sambung2.. hehe..

    bez la salwa dpt g new Zealand..

    ReplyDelete

others thought:

Pages

post yg da bersawang

Related Posts with Thumbnails