Followers

Monday, December 24, 2012

kacang pool/pol

salam alaik...
nest week exam, tapi aku sempat lagi post pasal makanan kan.. haha
nie tadi la nampak ade orang johor post gie makan kacang pool,
kacang pool nie asal dari singapore..
kat johor pown yang aku tau, ade jual kat plaza larkin..
kat tempat lain tak pernah plak jumpa..
aku pown pernah makan sekalik jer, masa tidur umah kakak ainaa nak gie amek sijil spm...
sedap woooo

bila lagi la aku nak gie plaza larkin cari bende nie..
huhuhu

nak harap kat KL memang tak jumpa la kan...
cari mee bandung Muar kat KL nie pown susah, apetah lagi kacang pool kan..

k la, good luck exam.. haha
:D

Saturday, December 22, 2012

exam week is coming


salam alaik..
it's exam againn...
and exam without study week is  crazy 
how can the faculty decided that way?? huhu

and this is my current posting exam schedule
(pack in the 1st day)

31/12/2012 (monday)
9-10am : PBQ Phpm
10.45-11.45am : mcq ortho
11.45-12.15pm : meq ortho
2.30-3.30pm : mcq pcm
3.30-4.00pm : meq pcm
4.00-5.00pm : mcq a+e

2/1/2013 (wednesday)
oscee pcm

so, hikmahnya.. boleh balik awalllllllllll

p/s: good luck everyone :D

Monday, December 17, 2012

clinical audit


owh, i really can't wait to finish up OUR clinical audit
it thus effect my peaceful and harmony life
i want my life back
free from thinking of audit
and i have peaceful dream far from dreaming about audit even at night.. huhu

owh2, another 2 weeks.. i
i'm free from this 'thing'...

till then, let's fighting !!!

Friday, December 14, 2012

i'm loosing weight


loosing about 2kg in about 2 month
adakah ini gara-gara clinical audit leader..
nie kalau jad ketua posting, MESTA, JPK
boleh slim.. hahahaa

p/s: banyak nyer la kerja kena buat... hadoI

Saturday, December 8, 2012

dream vs angan-angan

dang~~ gambar kontroversi tahun 2012... hehe..
(nak letak juga walaupun big bro pejam mata, asalkan aku 'comey'.. haha)

salam alaik..

kaifa haluka/ki?? ana bil khair... 

apa beza impian @ dream, angan-angan@ fantasy, and cita-cita@ambitious..

i'm suddenly think, the thing that i want is it a dream, fantasy or the real ambition..
there are too many thing that i want in my life..
the thing that i don't know whether i can achieve it or get it..
is it i'm too picky or choosy so, at last i don't get anything...
or it just not the time yet that He planned to give me..

owh, apa yang aku merepek nie..
btw, we are having a BIG EXAM.. again  in a month time.. 
i'm not ready with anything..
but hopefully everything will be good..
wish us GOOD LUCK dear blogger friendsss...

p/s: that one is a pic of my big bro wedding with Kak Ana.. our side wedding will be held in February combine with Angah wedding, can't wait.. it will be grand i think.. haha

Monday, December 3, 2012

the TOP secret



Everyone has a secret they haven’t shared. 
Everyone has a past no one’s heard about.
 Everyone has talents that people don’t notice. 
Everyone has weaknesses hidden inside. 
Everyone has a story left untold, 
so never start judging someone thinking you know them back to front. 
Because the truth is, you probably don’t. 
:quoted:

Saturday, November 17, 2012

sepokok durian makan sekampung

salam alaik..
how holiday everyone??
aku?? aku biase jer.. balik cuti nie semua busy..
abang and angah pown tak balik kampung, oh, dyorang balik masa kak Emy kawen (cousin aku)..
a'ah la kitorang lupa plak nak amek gamba ngan k.Emy an d abg Qairul.. nak tau sebab ape??
dyorng buat pelamin kat luar rumah.. then, time bersanding tu hujan plak..
ktorang yang tak berapa rajin nak menyemak time hujan memang lepak2 makan maruku je la kat kemah pengantin tu.. haha

btw, aku jumpa cousin aku yang belajar kat ukm tu, dia masuk setahun lambat dari aku, tapi dia dah final year.. how?? (btw, dia sama umur ngan aku..) pastu boleh plak dia gelakkan aku, dia kata "eqa, kau dah lompat pown aku abes awal gak".. cehhhhh..  'ye la kau amek account, aku amek medic..

and mak aku busy pagi rewang rumah kawan dia petang pegi mengaji kat masjid
ayah busy repair and renovate rumah
kereta kancil kat rumah tu rosak..
motor adik aku pakai..
so, aku duduk rumah, masak, main ngan adik aku (itu pown kalau diorang tak keluar berjalan), tengok tv, tengok laptop, kemas rumah.. haaa tu je laaa

abang kawen 24/11 so, semua busy dengan preparation for abang..
aku telah dipinggirkan.. hahahaha

eh, cerita tak melambangkan tajuk..
btw, memang kat depan rumah aku ade pokok durian sepokok, tapi buahnya telah dimakan untuk sekampung.. dah la pokok tu kurus jer, tak perasan pulak buah dia banyak bukan main...

k, jujur aku malas nak pergi kelas isnin nie.. :(

Thursday, November 8, 2012

malu bertanya sesat jalan

salam alaik..

pernah dengar peribahasa malu bertanya sesat jalan?
aku pown kadang2 ade masalah tu..
malu nak tanya sebab takut soalan tak relevant nak disoal.. hee~
tapi aku tanya la kat kawan2, yang aku rasa selesa nak tanya..

tapi ada someone, tak tahu, tapi tak tanya
kenapa xtanya, anh ingat semua bende ade orang nak suap bagi kat mulut ang ke haaa??
tanya lah sesiape kalau tak sure..
tak payah la buat keputusan sendiri, (even dah bagi reminder berkali2, tapi tak paham2 gak. huh!)
and disebabkan decision yang korang buat, dia effect 1 group.. are u aware??
and lepas tu, buat muka tak bersalah.. danggg!!


sudah laa, malas nak cerita..
mari buka Alquran Surah Al-Imran ayat 133-135,
dia kata (lebih kurang laa) Allah akan bagi syurga@Jannah seluas-luasnya pada sesiapa yang dapat mengawal kemarahan  dll (nak tahu sape lagi yang boleh dapat seluas-luas Syurga, sila buka tafsir masing2 :D )

p/s: aku memang tak boleh jadi leader, sebab aku nie fikir jauh sangat, effect, complication and aku tend to stress myself.. aku tak boleh terima bila orang lain x fikir langsung pasal bende nie, and letak atas bahu aku sorang.. huhu.. (macam la korang yang baca nie paham)

learning issues: 300 every clinic for 5 week, 1 week 60, 1 day 12 get it????

Sunday, November 4, 2012

going on to another posting

assalamualaikum..

hai, hai , hai... saya da abes orthopedic posting (da nak masuk posting baru, baru nak cerita kan.. haha)
weekend nie telah dihabiskan dengan menonton cerita countless.. haha try la bukak watch32.com anda akan menonton movie secara berterusan..(da la ramai student balik, and line internet sangat laju~~).. even SKYFALL pown dah ade kat website nie (membazir RM 13 aku gie tengok wayang ari jumaat hari tu.. cehh)..

basically orthopedic posting was end with something good, and something i should learn.. haaa mesti nak tau kenapa kan2??
end of posting consist on short case (gie jumpa patient and buat examination + dr akan tanya soalan2 laa) and OSCE (question based on picture provided, 5 station, each station 5 minute)

SHORT CASE aku dapan examiner yang paling particullar pasal physical examination, the killer orthopedic lecturer, and the one who will ask u anatomy.. which i not really good with.. tp ok, la masa exam hari tu.. the last two candidates (which are me and Mizah) went through the exam together.. we are did knee examination, Mizah did it first, and i did it second, i could say i get benefit being second because i can top-up what Mizah left behind (tp markah diorang kata dr bagi sama je untuk 2-2, so xkesah la kan).. last aku buat Pivot test, sekali dr tye "how many degree did u need to flex the kne??" aku dah "huh" ade ke?? and aku cakap je la bape degree.. sekali dr reply "sape la yang ajar ko nie".. dalam hati aku, salah kowt aku buat nie tapi buat je laaa.. hahahaha ade la dia tanya sikit2.. tu je la short case kitorang.. orang lain dapan bende lain laa..

OSCE plak.. nie la 1 salah aku, aku malas giler nak study untuk OSCE. memang aku x bape nak study la.. sekali time exam tu ntah ape2 je la kau buat.. aish, nampak sanagt kurang usaha.. ade ke fracture kat area elbow aku buat complication dia radial artery injury.. kalau Mr Y tahu nie, ade aku kena pancung hidup.. Brachial artery tertukar ngan Radial artery.. huh.. tu belum soalan yang lain.. haih.. Redha..

so, pengajaran nyer.. Allah akan bagi ape yang bersepadan dengan usaha kita.. aku memang tak bape nak berusaha untuk OSCE, so dapat ko jajan.. heee~~

and next stop PRIMARY CARE MEDICINE.. mari belajar di klinik kesihatan.. boleh la aku tau apesal la mak asek tukar antihypertensive dia..

so, LET'S ROCK!!

Monday, October 29, 2012

salam iduladha 1433

salam alaik..

sudah lambat rasanya untuk menyampaikan salam.. tapi, sesungguhnya aku google thun islam tahun nie berape.. betapa aku tidak peka sekarang sudah 1433.. ingatkan 1432.. malu pada diri sendiri.. masa zaman sekolah dulu tahun hijrah ditulis di papan hitam.. so, hari2 tahu berapa tarikh dalam kalender hijrah.. tapi sekarang cuma tahu 1-29/30 ramadhan dan syawal, 10-14 Zulhijjah, 1 muharam, 12 rabiulawal..itupun sebab Malaysia bagi cuti umum untuk tarikh2 penting tersebut. kalau tak ada cuti entah ingat intahkan tidak (aku la tu.. ).. ya Allah kena ambil berat tarikh dalam islam nie..

cerita iduladha: setelah berbanjir air mata, akhirnya aku sampai rumah petang khamis, instead of pagi raya.. Alhamdulillah.. walaupun terpaksa tunggu lama dekat terminal bersepadu selatan.. i had made good choice to pergi redah jer cari tiket.. and sampai rumah:

mak kata: mak ingat anak mak nie dah besar, rupa2nya kecik lagi
ayah kata: uda, uda kecik lagi rupanya (sambl usap kepala)
aku: hehehe (sengih jer laa nak buat macam mana.. aku memang begini.. hihi)

and abang said i'm still a cry baby.. never change...

and i
'm myself thought that i have change, but those friend never leave me..
my friend which name is TEARS

hahaha..

end of posting (orthopedics and others) will be held in 2 days time.. please pray for us.. a success will follow us.. nervous you, nak exam dengan the most particular examiner in orthopedics.. maybe aku dah kebal kowt, aku kan dah biase exam dengan killer examiner.. huaaaaa T.T

lastly "the eyes cannot see what mind doesn't know" therefore you should have differential diagnosis in your head while doing physical examination- quote from Lee Joon Kiong
(aku baru perasann quote ni elast night, padahal dah 8 minggu dok pegang buku nie.. hihi)



aku pown dah confius ape bahasa dah aku guna nie.. marah cikgu bahasa melayu dan ENGLISH.. nasib bek aku tak rojak bahasa arab sekali.. mau kena ngan ustazah~

Sunday, October 14, 2012

a month in Selayang

salam alaik..

whoaaa, new record will be announced: staying in KL for the longest period.. hahaha
it's already 1 month (4 weeks),. and there will be another 2 weeks to survive before Aidiladha..
sure this is the longest period for me.. haha

(crying inside.. huhu)

"redha Allah terletak pada redha Ibu bapa"

:D 

Monday, October 8, 2012

momoe bag


salam alaik..

haiii~~
last weekend we went to SOGO + TAR road aka jalan TAR.. hehe
buat pe?? shoping leeeee~~

eqa beli sikit jer.. haha (abes duit byk gak even beli 3 barang jer~)

nak tau beli pe??

beg momoe.. hehe comel x??
nie adew sale~ dalam 50 % kowt.. hehe.. 
hepi ade beg yang boleh muat semua harta bende.. 
ye laa nak g hosp semua bende nak bawak kan..

dulu eqa g hosp bwak beg bwah nie.. 
tp dy kecik sket.. so mselalunya lab-coat kena pegang..
so, saya yang 'terlalu rajin' nie selalu tinggal barang2 tok examination..
so that lab-coat boleh masuk dalam beg.. hehe
(buku pown i xbwk.. hehe)

this one pown from momoe~ (dah boleh jadi duta momoe x??)
kesian beg nie, da buruk da.. 
sebab ari2 dok gne,
-kelas-shoping-frim-balik kg-
owh, lepas nie beg oren akan ku bawa bila pergi berjalan2 saja.. 

tak ramai orang gune bag momoe kan..hehe..
mari lah guna momoe bag, ia cantik, stylo, dan boleh dibawa kemana2 sahaja (contohnya, dia telah berjaya naik titian kanopi di FRIM).. haha

ok laaaa... nak cerita beg jer sebenarnya..

"sesuatu bende tu bukan jadi harta kita, selagi kita belum bawa barang itu ke jalan Allah" quote from someone

jom beg2ku, kita pergi berjihad~~ yeahh!!!

Monday, September 24, 2012

seriousness :P

assalam..

hai, it's been a while i didn't update any news here.. 'busy' meh, (or more accurate is lazyy.. heee~)

i'm currently addicted surfing for this very cute-eye catching - girly thing..

which are:

smartphone cover (samsung galaxy S2)


another good one, which u don't need to bring along your purse anymore.. hehe (it suit me..)

this one is very eye-catching-cute thing, but that 'someone' also must have the same phone 
(gedikkkk :P)

p/s: padahal S2 pown xde, nak berangan ade casing yang super-duper cute nie.. cehh..
p/s/s: am i a stingy person or just saving a litlle??
p/s/s/s: can i get that phone as a free gift.. haha (berangan lagiiii :P)

want to look more design: click here they have a a lot of other design for various type of smartphones.. (lucky u those having smartphone..=D )

Tuesday, September 11, 2012

pulangkan JENAB kami...

salam alaik..

petang tadi mak call and bagitau 1 cerita yang sangat mengejutkan..
JENAB hilang.. huuhu

abang letak JENAB depan rumah, and pagi tadi (selasa) nak gie keje tengok, JENAB dah tak de..
how dare orang amek JENAB kesayangan abang.. KEJAMMM GILERRRR....

JENAB baru umur setahun ok, aku pown x pernah bawak JENAB jalan2 (even bawak jalan kat laman rumah pown abang aku bising, siap suruh bayar deposit lagi..

aku baru perasan, dah setahun JENAB bersama kitorang, aku tak pernah amek gambar JENAB..

kalau korang nak tau JENAB macam mana..

dia sama macam nie:

JNB 4157

plastik bawah pintu depan pown abang tak bukak lagi, sebab dia kata takut kotor...

owh cik JENAB, pulanglah kembali kerumah, dan ciptalah kenangan2 baru.. (T.T)

sape ade nampak kete nie kat area JB especially, hope dapat contact balai polis berhampiran

Monday, September 3, 2012

jatuh cinta :)

arghhh, boleh jadi giler tengok hp kat atas nie...
tak jumpe pown kat mana2 kedai~~ huhu
nak sekeping boleh???

http://www.lelong.com.my/samsung-galaxy-s2-pink-limited-edition-unit-24-months-warranty-satugadgetdotcom-113122260-2012-10-Sale-P.htm

kat website nie harga dia RM1337.. macam tak sanggup jer nak beli..

p/s: ok, eqa bawak2 bersabar.. nafsu je tuuuu.. T.T (nangis berjurai air mata... huhu
arghhhhhhhhhhhhhhh.

Thursday, August 30, 2012

selamat hari merdeka!!!

salam alaik people^^

selamat hari merdekaaaaa.... hows your night?? pergi countdown kat mne???
kalau tanya aku.. aku countdown kat bilik buat final touch for our health carnival this saturday, and suddently we hear firework bombing out in the sky.. baru sedar.. eh, da pukul 12 laaaaa...
me and my friend duduk tepi tingkap (seperti tahun2 yang lalu) untuk menikmati pancaran kilauan bunga api di sekeliling Kuala Lumpur (owhh, berapa banyak diorang berhabis untuk fireworkk tu? tapi aku tak kesah pown, hehe cantik gak.. setahun 2 kali jer dapat tengok firework yang banyak+cantik2 macam tu kan.. :D )

so, basically, when you or especially i growing older Merdeka day is like other day except you'll get a leave (yeay!!) but we don't really celebrate it. no flag seen near me.. huhu (memang tak patriotik).. even there thousand car in the road but it's like only 5% put flag on their car. huhu.. reminding old day, they were lot of cars having Jalur Gemilang on it. Malaysian keep forgetting about patriotic I think (and they are floaded with politic beside patriotic, poor Malaysian)

this flag must be put everywhere in aour country
the most memorable moment in celebrating Merdeka was when you were at your boarding school. even i'm from religious school (SMKA Bandar Penawar). we were celebrating Merdeka lively. and it became a moment that everyone waiting around..
many program will be held as other school done: choir or nasyid, pertandingan cipta logo, hias kelas, sajak, puisi and many more..
and program AMBANG MERDEKA was very blast.
we will recite Yasin after Maghrib for the peacefull of Malaysia, untuk Malaysia berkembang maju...
then there will be ceramah about merdeka.. nasyid, panto-men, drama and many other persembahan2 yang menarik from teachers and students.
and lastly we will countdown for 12 midnight
and there will be some firework bombing!!!! yeah *this is the best
part.. haha

 selingannn.. mari lah join kami di syeksen7 shah alam.. :D

Sunday, August 26, 2012

after 10 years :D

Salam alaik... Eid Mubarak :D

amacam raya?? best tak? kalau tanya aku, mesti la best.. raya Aidilfitri setahun sekali..
tapi yang paling best nyer.. 
aku beraye rumah kawan-kawan sekolah rendah dulu.. setelah 10 tahun tak ketemu.. (sadis tak)
rumah bukan nyer jauh mana, tapi memang tak berjumpe.. haish..
nasib baik diorang masih ingat aku nie 'eqa'.. haha
jom layan gambar, malas mahu tulis banyak2..
lets the picture speaks.. hehe
(gambar tidak mengikut order yang sepatutnya..)
sanggup berhenti depan sekolah semata-mata mahu ambil gambar
(terpaksa lah orang lalu lalang berhenti demi kitorang)
nana-fauziah-eqa-milah-zunidah-akmal-fasiha-fara-jamil-maleha-suhaila-diba

dekat umah zunidah with her popiah nestum yang masih panas, baru keluar dari oven :)

nie kat depan umah izani@ijan.. baru bangun tido time kitorang datang tu.. ish3
(umah dia kat depan sekolah agama jer, tapi tak pernah pergi pown, 1st time masa raya ari tu)

with cikgu noraini@guru kelas darjah1 and anak dia dibah(kanan sekali) nie, rumah 2nd kitorang serbu

aku masuk kelas nie time darjah5.. then time form1 aku pindah sekolah lain sorang-sorang (xde ex SKSK), so, aku cuma ada dua tahun bersama dengan mereka-mereka nie, beside aku sekolah agama tak sama dengan diorang, aku kelas bawah satu tahun.. tapi diorang treat aku baik sangat.. thanx korang,
aku ingat lagi, mula-mula aku masuk kelas nie, aku tak kenal sape, nasib baik la aku ade kenal fasiha and fauziah sebab diorang tu sedara mara aku gak, so ade lah kawan, then tak lame pastu aku dah boleh cope ngan korang nie...
korang the best laa.. even , ade yang aku dah tak ingat nama.. korang still ingat kat aku lagi kan... terharu sewhh

p/s: hope raya tahun depan ramai lagi boleh join sama.. :)

Wednesday, August 8, 2012

fakulti perubatan UiTM kampus Selayang



salam alaik..

cantik tak fakulti kitorang.. kecik jer fakulti nie...
yang belah kanan tu kolej
kiri klinik pakar
tengah tu bangunan akademik..

taip dengan sangat cepat sebab da nak pergi kelas nie..

hari tu mak ada tanya:
"uda, ain duduk level berape?" (kolej kitorang ade 12 level)

aku: "ooo, tak tau la pulak.. huhu, dah lama tak nampak ain."

hahaha.. nampak sangat walaupun satu bumbung tapi sangat susah nak bertembung dengan each others kan..

dah nak masuk 2 month still tak tau sape duduk level mane, dyorang duduk level mana..
sebab dok tengok orang level sendiri jer.. huhu

p/s: banyak nya kerja menunggu

Saturday, July 28, 2012

my little brother ~again~

yang paling kecil itulah adik saya.. :)


salam alaik... salam ramadhan...
bersambung kisah adik lagi.. oleh sebab ramai yang tanya mengenai mohd faiz @adik.. (maybe dia baca post aku yang emo semacam tu.. heee~~)

adik dah discharge dari HSA hari khamis hari tu.. now, he ambulating well.. da boleh makan semi-solid food @bubur.. doctor kata suruh dia makan bubur dulu dalam seminggu nie.. before amek solid food.. poor my brother dia tak dapat la puasa tahun nie, sebab nak kena makan ubat and nak elak dia dari dapat hypoglycemia, dehydrated semua laa.. sebab dia dah lama dah malnutrition kan.. doctor nak dia nak berat badan dalam sebulan nie (before next TCA, dia kena naik bape kg ntah, aku pown tak sure).. mak tak sudah2 kata, nanti bila adik dah sihat kena ganti puasa.. nanti mak teman bila dia nak puasa.. hehe

condition adik sekarang mak kata ok la. dia dah tak de muntah after makan.. and dia dah tak de disphagia or early satiety.. so, kena tengok dulu dalam masa sebulan before TCA dengan surgeon after raya nie, kalau xde perubahan or his condition recur.. dia kena transfer HKL or Hosp Sungai Buloh. So, sekarang tak confirm lagi la dia dah sihat sepenuhnya after surgery or not. So, readers sama2 lah kita doakan adik sihat macam dulu, moga pyloric stenosis lah punca dia sakit selama nie..amiinn.. (tak pe lah tak tahu sebab pyloric stenosis tu jadi kat adik pown tak pe, asal adik sihat semula).

tadi call ayah, ayah kata adik batuk. so, when we cough, it will increase itraabdominal pressure, thus it the surgical site stretch and causing pain.. nak kena advise adik untuk minum banyak air, elakkan dia batuk. . ayah kata, luka tu tak ade discharge, swelling or any sign of infection (ohh, i'm relieve). 

buat masa nie, abang2 dia tak boleh la naik main wrestling la.. kan terkena adik dia.. mengamuk semua kat dalam rumah.. haha

hope everything gonna be fine. adik, ayah and semua sihat-sihat jer.. thanx untuk semua yang doakan family eqa.. Ramadhan kareem, moga dengan barakah ramadhan, semua dapat matfaatnya.. aminnn..

HSA=hospital sultanah aminah
TCA= to come again (appointment)

Sunday, July 22, 2012

a strong little brother..

salam alaik.. happy Ramadhan readers..

this Ramadhan will be a most memorable Ramadhan for our family.. my father newly diagnosed with hyperthyroidism.. i was in semester break last 3 weeks. staying all day in the house facing my parent, i did not noticed any changes that my father had. i didn't noticed he had swelling in his neck, he did not complained any symptoms of hyperthyroidism ie excessive sweating, heat intolerance, weight loss despite eating alot.. he didn't complained anything. he was happily send me to Selayang campus as he can visit his 'adik' cik Ady.. until suddenly he call me on 14/7 at 7.00pm (witch he never done before calling me nearly Maghrib) and said he was in hospital check up his condition because he was collapse in the noon, and GP said he probably had hyperthyroid. I couldn't ask much as it was Maghrib and he said he was well and nothing much to be worried. After Maghrib prayer i call him again, and he give me another news, my adik had persistent vomiting since 5.30pm and currently at 'bilik rawatan', he said maybe because of food poisoning becaused he ate nasi lemak last night. and at 11.00pm i sms my father again saying adik did not stop vomiting, and was planned to be transferred to Hospital Sultanah Aminah.. and the story begin...

Adik is a 15+ year old male which he had history of dysphagia and early fullness since 3 years ago, he had done all the test and was told (to my mother) he having a narrowing of his GI tract. he was then referred to HKL for futher management but adik default appointment after 1 test had done (don't really know what sort of investigation, but he said it was painfull, and he didn't want to do it anymore). he had history of hospital admission  due to vomiting and abdominal pain and he was treated as AGE patient.

On this admission, OGDS was done and confirm that he had pyloric stenosis. CT abdo was done and the was suspected cyst seen in his stomach. he was told with the doctor, if operation done, InsyAllah everything gonna be fine. pyloric stenosis won't be recur. Doctor told him, his surgery will be done on last Thursday, however because of some hospital problem it was been delayed until last night.

Adik was really bored waiting for his surgery. he had nothing to be done, he can't eat. can't walk because he had CBD and NG tube. he was lying on the bad for whole week. he was to strong for not complaining anything. On Saturday night a nurse came and bring white cloth. I told to the nurse "adik dah nak pergi OT ke?", and the nurse said yes. Adik give big smile as he had waiting so long for this surgery and he believed he  will be healthy as before after the surgery. (how naive my brother, he said "penat adik tunggu"). in front of the OT room he said to me, "seram laa". and i told him, everything gonna be fine, "adik kena banyak selawat, adik kan kuat".. (how can't it be 'seram' he is too young for having this surgery pyloroplasty with KIV jejunistomy).. he was not told how the surgery will be done, what is the risk, what is jejunostomy. he didn't know anything what will be the surgeon do to him. as he only know, he will getting better after the surgery. (can't the surgeon told him a little bit about the surgery??).. he was crying before we went outside of the OT room. ( can't imagine how scared he was)

Surgery was done in 2 hours. he was brought back to his room. he was really in pain.. he keep saying "sakit.. sakit.." ( Ya Allah kurangkanlah sakit adikku ini).. he keep pressing for Morphine until his SpO2 drop to 82% and his pulse rate was 128bpm. we don't know how he feel but keep telling him "adik, kalau sakit sangat baru tekan tau". A time goes on he can sleep for a while but wake up when the pain hurt him. he was suffering all night. (he was too young for this pain.. huhu T.T)

and on morning round, the surgeon told my parent and my adik. he could NOT find the cause of the pyloric stenosis, as his stomach and deodenum are in healthy condition. he did not find any cyst that was reported in CT. surgeon also told that he was not confirm, adik real problem is pyloric stenosis or other problem. however he was done the pyloroplasty as the pylorus is slightly narrowed. (he told us, this was his 1st case came to him like this) and he tell us to pray hard that nothing happen after the surgery, and adik will be fine after the surgery. if his condition did not change he will be transferred to HKL for other management.. and adik really scared of HKL..

poor my brother, as he had suffered all this waiting, hungry, can't walk, can't go to school, painfull operation. he's condition can't be confirm yet... i hope he will be strong ..

adik.. Allah sayang adik, sebab tu Allah uji adik dengan ujian yang besar macam nie, orang-orang yang istimewa je Allah bagi ujian besar macam nie.. Adik mesti kuat sebab Allah tau adik orang kuat yang boleh tahan ujian Allah nie..

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.." Albaqarah ayat 186

please pray hard for adik healthy. I hope after this surgery, he will be healthy again.. i miss to call him gemok macam amsa dia sekolah rendah dulu...

adik will be fine kan kawan-kawan :(

i know i'm writting in a grammar hancus order.. sorry..

Monday, July 16, 2012

this is hard

when u were at hospital with patients and friends
but u have important patients at home waiting for u.
i'm in dilemma, will my family get my treatment..
or they need to see other dr. because i'm a way far  from home..

this is hard when your little brother is currently warded at HSA
but u can't see him.. huhu

-duduk kat emergency department, aku sangat berharap ade ambulance mahu ke HSA.. aku mahu tumpang-

mood: senyum dalam paksa :/

Tuesday, July 10, 2012

Kampung halaman and 1 Malaysia


Here I am. In my kampung…(sebenarnya kau tulis masa kat kampung, dah balik bandar baru boleh update blog.. hehe)

Dulu ramai orang gelak bile sebut, nama kampung apa? Kampung aku nama kg parit madirono.. (then, aku rasa korang pown akan ade yang berkerut dahi.. ape laa nama kampung, jawa habisan,..) tapi aku bangga kowt, MADIRONO tu moyang aku, atuk ayah aku.. so, ayah aku pown agak rapat la dengan Arwah moyang aku tu,, hebat tak moyang aku, siap ada kampung lagi.. ayah kata, dia memang asal dari jawa, and datang tanah melayu untuk teroka hutan2 yang belum diteroka and jadilah kampung.. so, dipendekkan cerita, 1 kampung nie semua ada bau2 bacang-longan-kuini ngan keluarga kitorang… hehe (ayah aku kata, moyang aku datang sini berenang.. tipu tak??)

aku berjaya buat puding gula hangus.. hehe

So, tadi bangun2 tido aku baru relies that aku memang duduk kat kampung beneran.. haha.. pagi2 bangun subuh, ayam berkokok + burung berkicau yang kejut aku.. mana tak nya ayam sekor tu berkokok betul2 kat tepi tingkap bilik, lagi kuat dengan bunyi alarm.. haha.. ayam nie bagus betul dah memang macam alarm laa start pukul 6 pastu snooze setiap seminit sampai pukul 7 (aku pown tak tau ayam mana ntah datang rumah nie, bukan rumah aku ade bela ayam pown.. ayam hutan kowt) then pukul8 pown masih berkabus.. wahhh.. sejuk jerr kan. Padan la adik aku boleh tido sampai pukul11  pagi.. ish3..

Pastu aku ade terpikir, time sekolah kecik2 dulu cikgu ajar lukis kampung, ade bukit, sawah padi, rumah kayu siap ngan tangga, pokok kelapa, ade laut.. hahaha.. aku rasa 1 malaysia budak2 lukis macam tu kan, or korang tak? (barulah 1 Malaysia kan) tapi kalu orang Holland mesti dyorang lukis kincir angin, kalau orang newzealand mesti lukis kadang lembu kannn.. (macam mana nak lukis lembu?? Hihi) maybe tu je la yang paling senang nak lukis time umur kecik macam tu.. padahal kat pontian nie mana ada sawah padi, bukit.. masa tu sawah padi pown tak pernah Nampak real depan mata, budjet je lukis kan.. abes tu tak kan nak lukis lading nanas dengan kelapa sawit? (sampai sekarang aku pown tak pandai lukis kalau macam tu..) hahaha..
hahaha.. ade tak korang lukis macam nie masa zaman2 tadika dulu??

Comeeelll…

p/s: sudah masuk year 4.. aku harus menjadi lebih matang, matang akal fikiran dan juga behaviour..
 "we have to change the world"- from Mr Dean :) 
mari doakan sama2 agar saya berjaya mengharungi hari-hari yang mendatang dengan rahmat dan perlindungan dariNya... aminn..

tq for reading~

Friday, June 15, 2012

yeahhh.. it's finishhh

salam alaik....

akhirnya aku dah tak ada kena-mengena ngan elektif lagi.. hahaha...
macam-macam masalah timbul..
ntah, malas dah nak ingat, hope semua berjalan dengan lancar..
hope tak ada masalah yang mendatang after buat report nie...
walaupon sebenarnya group kitorang antara yang lambat habis.. tak pe laaaa... nak buat macam mana kan..
however, after it finish.. i'm having a great relieve..
hilang rasa risau tu skit (ade lagi risau, takut dr cakap apa plak untuk kitorang pye report nie.. huhu)

and akhirnya aku boleh balik (sekali lagi)
dengan aman-damai harmoni..
dah tak payah nak pikir pasal elektif lagi dah.. yelaa ari tu aku balik, aku asik pikir pasal eketif jerr.. huhu
(even makan durian pown ingat kat questionnaire yang belom buat.. haha tipuuu..)

tapi ape2 pownnn.... aku ade wishlist..
1st time aku rasa aku nak announce wishlist (padahal 1 jer yang aku wish, xde la list sangat)

aku nakkkk....
samsung galaxy S2 white (aku nak putih gakkk)
tolonglah sapa yang baik hati belanja saya, setengah harga pown jadi laaaa.. hehe

argghh.. nanti 4th year aku tak nak beli buku, aku nak beli handphone.. hahahahaha
ok, semua orang keep it secret from JPA k. hehe

Thursday, May 24, 2012

Alhamdulillah...

Assalamualaikum..

it really a big relieve when my friend post on fb "surgery semua lulus"
only He knows my feeling..

surgery is the most scariest causing palpitation to know the result..
i'm doing very bad, i;m crying for about a weeks for being scolded like that.. (i'll cry even to think about it now)
it was very though for me.. i can't handle being not-know, being provoke, being in a shame because he scold me in front of patient relative.. i just can't..
when i know there was 1 female student fail in  surgery longcase, i have a big believe that, it was me..
i feel that i'm the one who doing really BAD
plus when it come to written exam.. it like:
"Ya Allah aku tak belajar ape-ape ke? aku tak pernah dengar pown penyakit nie"
risau sangat-sangat...
and when Asiah post everyone pass.. huh, legaaaaa.. then, i can only hope to get C..
somehow, i got B.. hahaha... (B pown dah hepi gler, tak tau la bila dapat A macam mana kan...hehe)

and medicine and pediatric, i think i have done my best..

Alhamdulillah, i'm able to proceed to 4th year... (tak sangka dah tua.. hehe)

now, need to finish up this elective which give me headache everyday.. haha..

p/s: congrate everyone, double congrate to those who get A, nad A+, owh saya sangat jelous dengan kamu2 yang dapat A... huhu

Wednesday, May 23, 2012

Palpitation

palpitation=berdebar2, jantung rase laju macam nak tercabut..

hari nie maybe result keluar.. cuak2..
sejuk tangan bila pikir..
hari nie nak pergi sekolah buat questionnaire.tu pown cuak..
atas sebab2 tertentu.. huhu

tetiba rindu time...

.  hope everything gonna be fine..

Ya Allah moga nurul atiqah dan kawannya lulus dengan cemerlang.. amiinn

p/s: tangan ketar wehhh...

Tuesday, May 22, 2012

i'm alone


pls let this thing going smoothly.. pls i'm begging all of u.. huhu

Thursday, May 17, 2012

the happiest moment

is when u finally end up your 3rd year with smile.. :)

(owh, sekarang tinggal redha and tawakal jer la, tunggu ape yang Allah nak bagi.. harap2 saya ke Selayang :) )

tak de la happy sebab boleh jawab dengan confidentnya..
tapi happy sebab, at least dapat tukar patient

masa long-case tadi semua duduk kat seminar room kat pejabat pakar,

almost everyone know their patient, even they know the diagnosis and findings of the patient.
aku group last untuk pergi clerk patient, so semua patient dah abes, 
aku kena repeat patient sama ngan budak lain..
(curios gler nak tahu, sebab semua confius macam mana dr nak bagi patient)
so, at last patient aku:
 diagnosis: meningioma 
 findings: ptosis, papillary enlargement.. ECT.(? owh maksud nyer byak lagi la findings dy.. ohhoo)
and aku ade la tersebut : kenapa la aku asek dapat case pelik2?(serius , aku ingat aku monolog jer)
kawan: tak pe la aiko, u can do it (giving advice didn't same as the person facing it, anyhow thanx beb)



masa jalan dari level 2 nak naik lif, memang selawat sepanjang jalan

palpitation yang memang tak tau nak describe macam mana, 
klu selalu macam nie, boleh dapat arterial fibrillation.. (over)
sampai kat ward 7D, jalan punyer la slow gie katil 27 
tengok2, katil dia tak de, dia gie buat CT brain..
fuh.. Alhamdulillah, selamaattt..
jalan laju2 gie kat abang and akak incharge:
'akak, patient saya tak de, katil dia pown tak de, macam mne nie'
setelah aku persuade dia, akhirnya dyorang setuju nak tukar patient.
abg tu "nah, amek la nak sangat dengue" hehe (aku de ckp kat dyorg, bagi la aku case dengue),
sesungguhnya dengue lebih ok, dari MENINGIOMA
aku tak ade lah dapat jawab ape yang dr tanye.. even dr cakap kat aku: don't hesitant so much, u must be confident.. hehe (tengok muka berkerut dr dah buat aku hilang confident..hehe)

tak pe laa, semua tu dah habis, aku harap habis la year 3 nie, InsyAllah bulan julai masuk year4.
doakan lah yang terbaik

p/s: aku risau surgery, tak tahu lah dapat ape nanti... longcase dah jahanam, mcq, baq, meq... huhuhuhuhu...
tawakal jer laaa...


Saturday, May 5, 2012

exam~

salam alaik..
semalam call mak..

uda: mak uda malas laaa.. malas nak baca buku.. huhu
mak: ehh mana boleh malas2 kan dah nak exam..
uda: malasssss... :(
mak: bila pindah Selayang
uda: insyAllah 9/7 kowt.. tapi tu ari isnin.. 8 haribulan ahad.. kenapa? nak hantar ke?
mak: boleh jugak.. tengok la macam mana nanti, Selayang dah dekat dengan KL kan, boleh la pergi jalan2 nanti
uda: serius nie.. wahhh, boleh la pergi jalan TAR,  cari baju raya.. hehe
mak: boleh jer.. tapi kena belajar dulu sekarang..
uda: ok :D (big smile)

haha.. mak memang pandai bab2 bodek orang nie.. haha

btw, kena belajar betul2, and kena lulus..
mak nak hantar nie.. (bukan senang...)

wish us all the best readers...
MEDICINE_SURGERY_PAEDS   yeahhhh!!!!!

Wednesday, May 2, 2012

bersih vs kotor


korang nak bersih or kotor??

lately semua orang nak gaduh..
gaduh pasal politik
gaduh pasal kawan-kawan
gaduh pasal boyfren
gaduh pasal sape nak pergi teach-in
gaduh pasal kelas canc

Monday, April 30, 2012

1 mei 2012

salam alaikkk

whoaaaa sudah 1 mei..
14 mei exam wehhhh..
2 mingguuuuu...
14 hari...
3 posting..
without study week..
paeds-surgery-medicine

wish us lotz of luck..
pray for us people..
i hope i'll enter 4th year with all of my batchmate

wahai otak dan minda, sila terima apa yang dibaca.. dan ingatilah sampai bila2..

as many people say: study for the sake of knowledge.. u will enjoy it
p/s: belajar2

Sunday, April 22, 2012

rooftop rant

rasa rindu mahu baca buku ini..
aku rasa buku ini dekat dengan aku..
masa aku baca buku nie, aku sangat mahu kawan macam Jade

aku rasa macam nak balik ambik buku nie kat rumah.. huhu
(owh, buku atas meja yang bertimbun nie pown aku tak habiskan lagi)

Thursday, April 12, 2012

are u Chinese?


salam alaik..

here the story, we meet one guy in hospital:

me: hai, good morning (11 am that time)
guy: are u nurses?
me: no, we are medical student? why did no need any help?
guy: ho, no-no
me : i'm Atiqah, can i ask u something about your illnessess?
guy : hurmm (dia buat muka blur), are u Malaysian?
me : yes, are u Chinese?
guy : no, i am Mongolian, did u know Mongolian?
me : yes, Mongolian near Rusia rite? (wehh, ko ingat Malaysian tak belajar geografi ke??)
guy : ooo, u know Rusia??
friend : yes.. lot of our friends studied there..
(then, we are talking about his disease, he complained of loin pain and passing out coca-cola coloured urine for past 2 day prior to admission, he also complained of fever 2 days before he get loin pain)
me : how Malaysia?
guy: sometime good, sometime not. Malaysia have only 1 seasion, everyday is hot or sometime rain. In Mongolian we have 4 seasion, winter, autumn, summer, and spring. did u know snow? snow is best..
me : yes i know snow, did not the chance yet to watch snow myself, one day i'll go to see snow.. why you study English in Malaysia?
guy : besause Malaysia is cheap (dy kate dy balaja English sebab nak further study or nak kerja kat Canada), when did u start learning English?
friend : since in kindergarten, about 6 years old
guy : whoaaa, i just study ABC in about 3 month ago.
we : u are doing great then, because u can speak English..
guy: :D

moral of the story: i think we need to practice our-self comunicate with others with English, as this patient, he just learn ABC in 3 month time, and then, he able to communicate with us in simple English. i just feel ashamed when i think, i learn English since i just a kid, until now. but i relies that, my English not improving at all. huhu

this is the interesting part of medicine, u make a new friend everyday.. and i really love doing it.
(sesungguhnya saya ada buang sedikit cerita daripada dia, kerana saya malas nak taip
panjanag2)

nak tau kat mana Mongolia?



angagement


salam alaik..

abang saya yang seorang tu dah bertunang 30 mac lepas..
aku memang lupa yang abang ku yang seorang tu sudah pown bertunang..
sebab macam biasa jer..
lepas abang bertunang, keadaan tak berubah pown..
abang tetap abang yang dulu..

sampai laaa
abang post bendi nie kat fb dia
saya rasa lain..
rasa abang saya akan berubah bila dia kahwin nanti..
nanti tak boleh la saya baring atas lengan abang saya lagi.. sebab dia dah ade bini.. huhu
nanti tak boleh la bagi mesej "abang balik laa, uda ada kat rumah nie"
nanti tak boleh la nak suruh dia balik sebab nak ajak gie mandi gunung..
nanti mesti dah susah nak buat BBQ..
nanti tak boleh la bodek abang belanja makan
nanti abang dah tak bagi duit buat beli baju raya

huhuhu... terasa sedih bila memikirkan abang dah nak kahwin..
p/s: abang nanti-nanti lah kahwin.. luv u bang, jgn lupa bayar hutang adikmu ini..hehe (sesungguhnya abang saya tak baca blog saya.. hehe^^)

Thursday, April 5, 2012

abdominal examintion

assalamualaikum.. mari kita semua belajar malam nie..

general examination:
conscious, alert, in pain?
hand: flapping tremor, koilonychia, leuchonychia, clubbing, palmar erythema, any contractures
arm: bruise, strach mark, spider naevi
eye: jaundice, pallor
mouth: breath, lip (angular stomatitis, ulceration, pigmentation), gum (bleeding, gingivitis, pigmentation), tongue (coated, glossitis, ulceration)
lymph node: especially cervical and left supraclavicular LN
chest: gynaecomastia, spider naevi, loss of axillary hair
groin: hernial orifice, testes (oedema), LN
leg: oedema, bruising

ok, tu jer laa, aku malas nak type abdominal examintaion, sebab basically sama jer macam yang selalu buat... yang bold tu things that student usually forget

note from dr : you must show us you specially looking to stigmata of liver disease!!!, when there is hepatomegaly, you must measure JVP to exclude congestive cardiac failure, and know the reason of everything you mention :D

Wednesday, April 4, 2012

i'm sorry

have a bedside today:
dr: did u read what i ask yesterday?? (while looking at my face)

me, keep silent, don't know where to look into, i am feeling guilty sleep early last night (tak la cepat sangat 0030), but i did not touch anything last night...
i'm feeling sorry to the doctor and especially to myself, there are many thing i didn't know... huhu..
need to sacrifice more during this time... keep survive for another 2 month..
you can do it!!!
yeahhh... semangat3.. (mari buat case summary :/ )

loveletter>2:216, 2:286 (mari buka tafsir Al-Quran )

Monday, March 26, 2012

smoking: pack years

aku: aku nak kire ko pye pack years laa..
dy: haa??
aku: da bpe lame?
dy: 2 tahun
aku: brape batang? 20?
dy: eh xde la banyak sangat
aku: 10? 5?
dy: 5 kowt
aku: ko nyer pack years 0.5
dy: owh jauh lagi
aku: hampeh tol, aku perli pown tak paham2 ke?? haihhh"

Number of pack years = (number of cigarettes smoked per day × number of years smoked)/20 (1 pack has 20 cigarettes).

pack years more than 20 have higher risk developing lung cancer :(

so, what's yours??

Thursday, March 22, 2012

entry post-long case


i keep telling my self:


tak pe.. Allah ade..
someone: you had done great dear.. don't worry Allah is there always beside u.
mak : tak pe dapat case yang pelik2.. semua tu pengalaman.. nak jadi doctor kena banyak pengalaman.. kena banyak practice.. :D

p/s: petang nie osce pula... doakan k.

Friday, March 16, 2012

next week exam..


assalamualaikum wbt.

i think, i'm playing too much in current posting..
i think i did not really prepared for the exam..

Ya Allah, permudahkanlah perjalanan HambaMu ini.. amiinn

Wednesday, March 14, 2012

time kecik besar, dah besar kecik


salam alaik

i have a long conversation with one pakcik until we enter the topic about newborn baby weight:



me: Pak cik agak-agak dulu saya lahir berapa kilo?
pak cik: 1 kilo lebih kowt..
me: hahahaha (gelak besar), pakcik, saya lahir 3.5kg.. berat kan
pakcik: eh apesal mase kecik besar, dah besar kecik??
me: ntah, tak cukup makan kowt.. haha

so, jgn ingat badan kecik (padahal xde la kecik mne.. hee~) mase lahir kecik.. time lahir saya sangat debap dan berabut tercacak.. haha
p/s: owh pakcik anda sangat jujur. huhu

Friday, March 9, 2012

trying to forget


i'm trying to forget something silly that I had done..
kan best kalau boleh buat selective amnesia..
rase nak hantuk kepala jerrr!!!

p/s: now, it's not about i want them to forget bout it, but me myself could'nt do it... arggghh, this feeling is sooo annoying.. :(


Wednesday, March 7, 2012

happy holiday :D





assalamualaikum to all readers..

last weekend kitorg pergi PD beramai-ramai..
memang syok habis laa..
even, cuma pergi 2 hari 1 mlm, mcm dah pergi seminggu.. sangat puas hati..
takk sangka boleh pergi dengan kawan2 macam nie..

kami 1 posting dengan beberapa kawan lain bertolak dari sungai Buloh hari sabtu..
dulu (time 1st and @nd year) tak pernah pown nak berborak ngan dyorg nie.. and aku rase mesti dyorg ade yang tak kenal aku sape.. ye la aku bukan si famous-amos..
tak sangka masuk 3rd year, 1 group posting, susah-senang sama2.. jadikan kami lebih akrab..
seriously, dulu mana pernah bercakap banyak ngan nadia, ana, yana, yani, pija, km, arsya, sarah, girls yang lain.. and all the guys laa..
tapi bila masuk 1 group nie, mmg happening..
korang memang the best laa...

7th MBBS UiTM group5

p/s: hope kisah yang amat memalukan tu dapat dilupakan oleh aku dan mereka.. arghhh, malu sangat tak tau nak letak muka kat mne.. heee~~

Thursday, March 1, 2012

palpitation


salam alaik..

i've got this palpitation since after Maghrib
don't know the causes
because it is sudden, no chest pain
or am i just nervous
but what the reason
this heart keep beating faster and louder than before
i can hear my heart pumping
owh, its scary..
nie macam time kena present seminar kat LHD Shah Alam.

owhhh.. what exactly happen to me??

Pages

post yg da bersawang

Related Posts with Thumbnails