Followers

Saturday, January 28, 2012

adik kecik

salam alaikk...
oleh sebab aku dah bosan giler kat bilik sorang2.. so aku buat la lagi satu entry baru.. heee~

nie pown kisah masa kat rumah cuti CNY
kalau korang nak tau mak usu juga merupakan jiran sebelah rumah aku tengah pregnant, and tengah tunggu hari bak kata orang tua2 (meaning dah term laa, tunggu hari jer nak bersalin) and umur mak usu aku tahun nie 41, kire dah lame la mak usu tak pregnant, sampai mak usu kate, dia dah lupa macam mane nak bersalin ye la dah 17 tahun tak bersalin (hope mak usu bersalin normal and dapat anak comel and sihat.. aminn)

satu petang tengah baring2 depan TV

mak : atih, cube atih pegi kedai beli rojak ke, pisang goreng ke..
atih : alaa, suruh la adik tu
mak : kesian la kat adik, asek suruh adik jer. atih pergi la pulak..
atih : sape suruh jadi adik, adik la kena pergi (ok, ini budak memang degil..)
mak : cube tengok iwan (anak ak usu aku yang sebaya si atih, 17 tahun), mak usu suruh, terus pergi, atih mak suruh dia passing kat adik pulak
atih : dah dia adik, sebab tu dia pergi.. hehehe
mak : ade pulak macam tu..
atih : mak, mak usu bila nak bersalin? dah nak meletup da atih tengok perut mak usu
mak : tak lama lagi bersalin la tu, tengah tunggu hari, kenape?
atih : nanti dah ade adik kecik nak belikan basikal la
mak : wah untung la adik kecik, belom lahir dah abang dia nak belikan basikal
atih : senang nak suruh pergi kedai nanti
mak : Ya Allah, ade ke belom2 dah nak buli adik dia.. tak patut betol la atih nie.. kalau dik kecik perempuan macam mane??
atih : hurmmmm
aku : hahahaha, kalau adik kecik perempuan terus ko tak tau nak buat pe kan tih.. tu la tak pernah ade adik kecik perempuan (FYI, sepupu aku banyak lelaki yang kecik2 tu)


tengok, adik aku memang tak patut betul la, belom budak tu lahir, ade je idea jahat dia tu.. btw, dia tak pernah nampak org pregnan fullterm depan mata, tu yang dia kata mak usu punya perut macam nak meletup (haihh), dia selalu tengok makcik2 dah lepas bersalin jer.. haha
tak sabar nak dapat adik kecik baru..hehe.. hope dapat girl.. boleh jadi geng, kalau tak aku ngan angah jer la kat umah nenek tu.. boringgg.. (aku de sorang lagi ciusin girl, tp dy agak sombunk.. hiii)..

p/s : aku kena ubah layout and header blog nie.. sesungguh nya aku dah berumur 21 tahun, and tak sesuai dengan layout seperti ini.. heee~

ragam balik kampung

antaranya~

ayah: uda, si nadia tu cuti sebulan.. apesal uda cuti seminggu je?
uda : uda lain, nadia lain.. (sesungguhnya tiap kali cuti sem university ayah akan tanya soalan yang sama.. dah tak tau nak jawab ape)

(sms)
uda: abang balik tak cuti raye cina
abg: tak ade cuti la de, tak balik kowt
uda: meh la balik, kumpul ramai2 kat umah.. hehe
(sabtu,pkul11pm, abang sampai rumah.. ahad pukul 1.30pm dia dah balik pasir gudang.. hehe)

angah: weh ko nak gie beli buku tak? nak guna voucher buku tak? jom pergi bp tak pown kluang mall
uda : ok gak tu, aku nak belikan si paiz (adik) kamus arab.. dia dah bising dari tahun lepas
angah: ok, nanti aku ajak abang zaki (bf dy)
uda : alaaa apesal kena ajak dia pulak??
angah: sebab aku tak yakin nak bawak kete jauh2, pastu aku tak yakin ko dapat membantu aku bile jadi ape2..
uda: (speechless, oh sentap)
(tapi aku tak beli ape2 pown kat popular sebab ramai sangat orang beratur nak bayar and kamus tu tak ade pown)

andak: weh, ko tak nak beli henpon baru ke?
uda: nak.. ko nak belanje ke??
andak: tak de la, kalau ko beli tepon baru, aku boleh amek tepon ko
uda : hampeh punye adik.. grrr

(semalam mak buat nasi ayam, bagi kat nenek2 nak sedara dekat2 umah)
atih : weh hari nie hari ape?
uda : hari jumaat la, da ko pergi solat jumaat kan tadi?
atih : hari nie berape hari bulan?
uda : 27 kowt
petang sket~
atih : hari nie hari ape de?
uda : ko nie dah kenape?, hari jumaat la..
maghrib~
atih : uda hari nie hari ape?
uda : (aku dah ilang sabar gak ngan budak nie) ari jumaat la. yang ko dari tadi tanya hari ape apesal?
atih : hari nie ade birthday sape2 ke?
uda : tak de?? (aku makin confius)
atih : dah tu apesal mak masak sedap2?? (hari2 mak masak sedap, tp extra special la hari tu)
uda : laaa, dari tadi ko pl bende tu ke?? nak tau tanya mak sendiri la, ehh budak nie, syukur jer la mak dah masak sedap.. apedaaaa

adik : uda, nanti buatkan aku fesbuk
uda : tak payah laa, nak buat pe buat fesbuk?
adik: semua orang ade.. aku jer takde
atih : ko budak kecik tak payah nak fesbuk sangat laa ( adik dah form4 ok.. haha)

pagi tadi before balik
uda: mak buat la lempeng, boleh cicah kari
mak : sekarang ke? ye la mak buatkan
mak : nie memang kena buat nie, kalau mak tak buat, sebulan la mak tak makan lempeng dok teringat kat ko jer..
aku : (laaa lempeng jer pown.. hee)

ok, nanti aku bagi kisah lain pulak

Thursday, January 19, 2012

Pediatric posting..To be continued~


Alhamdulillah dah ahabes end –of-posting exam paeds.. last OSCE.. sekarang tinggal tadengan wakal je la kat DIA.. moga apa yang diusahakan dapat ganjarannya.. amiinn..

Thanx gak pada DR syed jefrizal (SJ) sebab sangat cool (cair time dy jd examiner long-case), “dr. anda telah membuatkan saya tidak terlalu nervous time exam.. xde la time ONG dulu.. memang sangat nervous sampai tak tau la jawab soalan ape mase tu (ok, lupakan kisah sedih masa tu). Thanx to Ayie (khuzairi) adik yang sangat cooperative time exam tu.. memang tak pernah dapat patient yang baik macam tu sekali.. comel sangat dia.. semoga dia cepat sembuh.. semoga Ayie sentiasa ceria macam semalam.. thanx juga pada ayah Ayie yang sang
at banyak membantu.. (awal2 cuak giler kena clerk seorang ayah, takut dy tak tahu banyak pasal anak dy.. tp aku salah.. hehe).. saya dah buat yang sehabis baik, moga dr bagi markah yang bagus2 untuk saya.. amiinn

Serius posting nie, sangat seronok.. best hari2 pegi main dengan budak2 comel tu.. mereka sangat comel dan innocent ok. Mereka sangat jujur.. hehe
Kat sini, kak eqa nak ucap terima kasih kepada adik2 dan parents mereka sebab bagi co-operate yang tak terhingga kepada student yang macam saya nie.. heee~

Thanx to:

  1. Mat nor(3tahun)- adek nie patient first aku, AGE+URTI symptoms with underlying thalasemia minor.. dy sangat comel, muka bulat, kepala agak botak (baru lepas gunting rambut) mata bulat, bulu mata lentik, kening lebat hitam.. ohhh dy sangat comel.. mase awal2 dy masuk spital, dy macam irritable ye la da diarrhea+vomiting, LOA semua kan.. 2nd admission dy sangat co-orperate.. dy boleh amek pentouch suluh mulut dy sendiri.. dy boleh ajak bual2 pasal lipas ngan kite..owh22 dy comel sangat laa.. xterkata
  2. Puteri strawberry tongue(6tahun)… masuk hospital tapi sangat aktif.. pegi jumpe diadengan 3 kawan lain.. dy boleh kata: “3 akak tu cantik, akak nie (aku) tak cantik”.. “ akak tu tak pakat spek, akan nie pakai spek, tak cantek”.. cehh hampeh jer budak nie.. ad eke patut.. tp baik je la ngan dy, dy siap panggil kawan2 aku “akak pendek”,”akak muka kecik”,”akak cantek”.. hahaha.. comel jer… semoga pharyngitis dy heal sebaik-baiknyer tok elak other complication..
  3. Angah and syifa’: sebab korang la aka belajar nephritic syndrome.. korang sangat baik.. bagi co-operate, akak buat ape2 kat korang, korang pasrah jer.. hehehe
  4. izz yang ade UTI.. nie pown sangat comel okeyyhh.. mak dia audiologist, masuk year4 maybe jumpe mak dy nie.. haha
  5. batrisya (mak dia kate-beteribasah) and si abang yang suka main counter strike sorang2 tanpa pihak lawan.. thanx bagi akak belajar pasal congenital heart disease and thalasemia.. moga korang sentiasa sihat.. InsyAllah.. to their parent, mereka sangat tabah, kedua2 anak ade masalah, tp mereka still tersenyum..i'm proud of u la mak batrisya and abang..
  6. dhia- suka buat 'auummm' (budjet dy harimau) tak padan ade recession lagi kat chest tu.. budak2, mak cakap lembut jer, anak dia garang betol...
  7. Izz fahim: masuk sebab overdosed terbutalin.. sian kat dia jadi lalok.. dy tak takut dengan orang.. best gler..
  8. harith- sebab bagi rase lymphadinopathy.. dapat la nak appreciate lymph node enlargement
  9. adam- budak rambut perang, senyuman dia boleh buat orang cair, haha.. mak dia yang sangat peramah.. hee~
  10. and to other cute-miut kiddo, thanx bagi akak korang nie dengar lung korang, thanx parent korang yang sangat baik, tak menghalau medical students macam kami nie.
thanx to lecture and doctor2 kat ward paeds yang sangat baik.. dyorang rajin mengajar.. owh will be missing u dr wong.. hehe

finally it finish,to be continued year5 nanti ade lagi posting paediatrics and adolescence

p/s: aku dah makin suka budak2 la sekarang nie.. rindu ngan fahim and fahmi.. dyorang dah besar dahhh.. owhhh mereka berdua sangat comel ok. huu

Thursday, January 12, 2012

Thursday, January 5, 2012

3 budak form two..

as-salam..

hari nie sabtu.. hari nie outing perempuan..dah lame plan nak pegi rumah nieza.. tp uoting cuma boleh sampai pukul 4.30pm jer.. apekah??

nieza: weh, belakang rumah kiter ade laut...
aku+kimah: giler ar.. laut betol ke?? (muka berseri2 nak tengok laut)

tu lah sebab nak gie rumah nieza ari tu..
kat kelas diorang semua sibuk nak cipta alasan or ayat pembela diri sebab malam nie ade dengar kate senior nak raging daq form 2.. biaselah kami batch nakal.. hehe

pergi bas stop depan sekolah.. orang lain ke bandar, kami ke kampung.. kami bertiga sahaja yang nak ke selatan, ke teluk ramunia..
bas maju sangat lama... sejam or dua jam sekali baru nak datang.. so, kami duduk di pondok pak guard sambil berborak..
suddenly.. bas lalu.. huhu, bas kat seberang jalan sana, so, x sempat nak kejar.. kecewa giler..

so, kitorg meneruskan langkah.. dah alang2 ambil sign untuk outing (beratur panjang woo), kitorang outing kat bandar penawr jer laa.. dah biasa jalan kaki ke bandar BP tu.. (klu naik bas ari jumaat nak balik kg, ktorg jln.. kdg2 sampai bas stand jalan, x perasan pown betapa jauhnyer).
tetibe, 1 pakcik nek kembara.. "nak pegi mana? nak tumpang ke??".. tak tau kenapa, kitorang tumpang pakcik tu.. maybe sebab frust dan dah penat berjalan..

sampai kat bp, ade jumpe taksi.. taksi: " nak kemana dik? jom naik teksi", so kitorg pown naik teksi konon2 nak terus sampai rumah niza, sekali pakcik tu stopkan kat kg nelayan kowt.. ktorg bayar, then turun, niza kata rumah dy jauh la gak dari kg tu.. "owh kena menapak la macam nie.. huhu".

lagi 1 kereta berhenti nasib bek pakcik tu kenal niza : " niza nak balik rumah ke? meh la tumpang jauh lagi tu". kitorg tumpang pakcik tu.. dalam kereta, pakcik tu kate teksi tu agak kejam, tinggal kan ktorg tepi jalan macam tu jer..

sampai rumah nieza: "fuhhh, akhirnya sampai gak" before masuk rumah, banyak pokok pelam apple, ktorg dah excited (or aku jer yg excited)..belakang rumah ade laut.. wow!x sia2 aku tumpang mcm2 org ari nie.. haha.. masa tu dah mcm tgh hari.. badan dah penat, makan pastu ktorg tengok movie.. tak igt dah movie ape.. tp budak hostel kan, dah lme x jumpe tv..
dah pukul 4 : "macam mane nie, dah pukul 4, outing sampai 4.30pm jer? nak balik nek pe?". tp ktorg rilex jer.. malas nak pk.. lepas asar siap2 baru pk mcm mana nak balik.. mood:redha.

keluar rumah jalan gie busstop jumpe pakcik dewan makan.. dy knal ktorg sebab ktorg pki baju outing.. tumpang dy balik sekolah.. OTW, balik sekolah, dy siggah tepi jalan beli ABC, kitorg time tu "hope pakcik nie beli ABC tok kitorg", and betol dy beli extra 3.. untung balik saing pakcik nie.. hehe

sampai sekolah pukul 5.30pm, nasib bek pak guard tu baik, dy tulis pkul 4.30 kat kad.. so, ktorg lepas la.. lagi pown dy ade time ktorg terlepas bas.. pakcik tu bising gak sebab kitorang main tumpang orang tak kenal jer.. (even, pakcik DM tu pown ktorg x bpe kenal.. hehe)

malam kena marah ngan senior.. tp bila di pikir sekarang, program tu agak bagoz.. sekurang-kurang nya ade gak someone yang care, yang bantu ingat-menginati.. yang bantu kita muhasabah diri.. tp time dulu rebel kuat, so masuk telinga kiri keluar kanan.. habis sekolah, baru aku tau, bonding time sekolah sangat kuat.. senior selalu pk, psal junior.. hope dyorang tak terbabas.. sekarang kau pandai-pandai sendiri laa.. nak muhasabah diri, nak ingat mati, nak buat ape pown, xde orang nak care.. hehe

aku tak sangke, dulu aku sangat berani.. aku bukan ade black belt pown.. suka hati tumpang orang x kenal.. sekang, sure2 aku tak kan tumpang.. takut2.. dlu macam tak pk pown.. hahaha

aku rindu saat2 nie.. rindu nak bangun pagi yang sejuk dan terpaksa, tp still bangun, rindu nak solat subuh jemaah kat surau, rindu nak sarapan kat DM, rindu nak beratur gelap2 kat dataran tu.. rindu nak gosip pagi2 kat kelas before assembly, rindu nak nak nangis kat surau sebab homesick.. rindu semua bende kat sane.. rindu kawan2 yang care, yg gler, yang same2 kena rotan sebab tak dapat perform, rindu3.. rindu nak pusing2 sekolah, rindu nak jerit petang2 pinjam tudung, rindu nak buat addmath and tiru bahasa arab org lain.. rindu semua.. huhuhu

yamg lepas tu tinggal sejarah.. aku tak sangka, banyak sangat momen2 yang tak boleh nak lupa bila kat sekolah tu.. aku bersyukur sangat aku sekolah kat situ.. sebab nanti aku boleh cerita kat anak2 aku.. hahaha

Pages

post yg da bersawang

Related Posts with Thumbnails