Followers

Saturday, November 17, 2012

sepokok durian makan sekampung

salam alaik..
how holiday everyone??
aku?? aku biase jer.. balik cuti nie semua busy..
abang and angah pown tak balik kampung, oh, dyorang balik masa kak Emy kawen (cousin aku)..
a'ah la kitorang lupa plak nak amek gamba ngan k.Emy an d abg Qairul.. nak tau sebab ape??
dyorng buat pelamin kat luar rumah.. then, time bersanding tu hujan plak..
ktorang yang tak berapa rajin nak menyemak time hujan memang lepak2 makan maruku je la kat kemah pengantin tu.. haha

btw, aku jumpa cousin aku yang belajar kat ukm tu, dia masuk setahun lambat dari aku, tapi dia dah final year.. how?? (btw, dia sama umur ngan aku..) pastu boleh plak dia gelakkan aku, dia kata "eqa, kau dah lompat pown aku abes awal gak".. cehhhhh..  'ye la kau amek account, aku amek medic..

and mak aku busy pagi rewang rumah kawan dia petang pegi mengaji kat masjid
ayah busy repair and renovate rumah
kereta kancil kat rumah tu rosak..
motor adik aku pakai..
so, aku duduk rumah, masak, main ngan adik aku (itu pown kalau diorang tak keluar berjalan), tengok tv, tengok laptop, kemas rumah.. haaa tu je laaa

abang kawen 24/11 so, semua busy dengan preparation for abang..
aku telah dipinggirkan.. hahahaha

eh, cerita tak melambangkan tajuk..
btw, memang kat depan rumah aku ade pokok durian sepokok, tapi buahnya telah dimakan untuk sekampung.. dah la pokok tu kurus jer, tak perasan pulak buah dia banyak bukan main...

k, jujur aku malas nak pergi kelas isnin nie.. :(

Thursday, November 8, 2012

malu bertanya sesat jalan

salam alaik..

pernah dengar peribahasa malu bertanya sesat jalan?
aku pown kadang2 ade masalah tu..
malu nak tanya sebab takut soalan tak relevant nak disoal.. hee~
tapi aku tanya la kat kawan2, yang aku rasa selesa nak tanya..

tapi ada someone, tak tahu, tapi tak tanya
kenapa xtanya, anh ingat semua bende ade orang nak suap bagi kat mulut ang ke haaa??
tanya lah sesiape kalau tak sure..
tak payah la buat keputusan sendiri, (even dah bagi reminder berkali2, tapi tak paham2 gak. huh!)
and disebabkan decision yang korang buat, dia effect 1 group.. are u aware??
and lepas tu, buat muka tak bersalah.. danggg!!


sudah laa, malas nak cerita..
mari buka Alquran Surah Al-Imran ayat 133-135,
dia kata (lebih kurang laa) Allah akan bagi syurga@Jannah seluas-luasnya pada sesiapa yang dapat mengawal kemarahan  dll (nak tahu sape lagi yang boleh dapat seluas-luas Syurga, sila buka tafsir masing2 :D )

p/s: aku memang tak boleh jadi leader, sebab aku nie fikir jauh sangat, effect, complication and aku tend to stress myself.. aku tak boleh terima bila orang lain x fikir langsung pasal bende nie, and letak atas bahu aku sorang.. huhu.. (macam la korang yang baca nie paham)

learning issues: 300 every clinic for 5 week, 1 week 60, 1 day 12 get it????

Sunday, November 4, 2012

going on to another posting

assalamualaikum..

hai, hai , hai... saya da abes orthopedic posting (da nak masuk posting baru, baru nak cerita kan.. haha)
weekend nie telah dihabiskan dengan menonton cerita countless.. haha try la bukak watch32.com anda akan menonton movie secara berterusan..(da la ramai student balik, and line internet sangat laju~~).. even SKYFALL pown dah ade kat website nie (membazir RM 13 aku gie tengok wayang ari jumaat hari tu.. cehh)..

basically orthopedic posting was end with something good, and something i should learn.. haaa mesti nak tau kenapa kan2??
end of posting consist on short case (gie jumpa patient and buat examination + dr akan tanya soalan2 laa) and OSCE (question based on picture provided, 5 station, each station 5 minute)

SHORT CASE aku dapan examiner yang paling particullar pasal physical examination, the killer orthopedic lecturer, and the one who will ask u anatomy.. which i not really good with.. tp ok, la masa exam hari tu.. the last two candidates (which are me and Mizah) went through the exam together.. we are did knee examination, Mizah did it first, and i did it second, i could say i get benefit being second because i can top-up what Mizah left behind (tp markah diorang kata dr bagi sama je untuk 2-2, so xkesah la kan).. last aku buat Pivot test, sekali dr tye "how many degree did u need to flex the kne??" aku dah "huh" ade ke?? and aku cakap je la bape degree.. sekali dr reply "sape la yang ajar ko nie".. dalam hati aku, salah kowt aku buat nie tapi buat je laaa.. hahahaha ade la dia tanya sikit2.. tu je la short case kitorang.. orang lain dapan bende lain laa..

OSCE plak.. nie la 1 salah aku, aku malas giler nak study untuk OSCE. memang aku x bape nak study la.. sekali time exam tu ntah ape2 je la kau buat.. aish, nampak sanagt kurang usaha.. ade ke fracture kat area elbow aku buat complication dia radial artery injury.. kalau Mr Y tahu nie, ade aku kena pancung hidup.. Brachial artery tertukar ngan Radial artery.. huh.. tu belum soalan yang lain.. haih.. Redha..

so, pengajaran nyer.. Allah akan bagi ape yang bersepadan dengan usaha kita.. aku memang tak bape nak berusaha untuk OSCE, so dapat ko jajan.. heee~~

and next stop PRIMARY CARE MEDICINE.. mari belajar di klinik kesihatan.. boleh la aku tau apesal la mak asek tukar antihypertensive dia..

so, LET'S ROCK!!

Pages

post yg da bersawang

Related Posts with Thumbnails