Followers

Sunday, November 4, 2012

going on to another posting

assalamualaikum..

hai, hai , hai... saya da abes orthopedic posting (da nak masuk posting baru, baru nak cerita kan.. haha)
weekend nie telah dihabiskan dengan menonton cerita countless.. haha try la bukak watch32.com anda akan menonton movie secara berterusan..(da la ramai student balik, and line internet sangat laju~~).. even SKYFALL pown dah ade kat website nie (membazir RM 13 aku gie tengok wayang ari jumaat hari tu.. cehh)..

basically orthopedic posting was end with something good, and something i should learn.. haaa mesti nak tau kenapa kan2??
end of posting consist on short case (gie jumpa patient and buat examination + dr akan tanya soalan2 laa) and OSCE (question based on picture provided, 5 station, each station 5 minute)

SHORT CASE aku dapan examiner yang paling particullar pasal physical examination, the killer orthopedic lecturer, and the one who will ask u anatomy.. which i not really good with.. tp ok, la masa exam hari tu.. the last two candidates (which are me and Mizah) went through the exam together.. we are did knee examination, Mizah did it first, and i did it second, i could say i get benefit being second because i can top-up what Mizah left behind (tp markah diorang kata dr bagi sama je untuk 2-2, so xkesah la kan).. last aku buat Pivot test, sekali dr tye "how many degree did u need to flex the kne??" aku dah "huh" ade ke?? and aku cakap je la bape degree.. sekali dr reply "sape la yang ajar ko nie".. dalam hati aku, salah kowt aku buat nie tapi buat je laaa.. hahahaha ade la dia tanya sikit2.. tu je la short case kitorang.. orang lain dapan bende lain laa..

OSCE plak.. nie la 1 salah aku, aku malas giler nak study untuk OSCE. memang aku x bape nak study la.. sekali time exam tu ntah ape2 je la kau buat.. aish, nampak sanagt kurang usaha.. ade ke fracture kat area elbow aku buat complication dia radial artery injury.. kalau Mr Y tahu nie, ade aku kena pancung hidup.. Brachial artery tertukar ngan Radial artery.. huh.. tu belum soalan yang lain.. haih.. Redha..

so, pengajaran nyer.. Allah akan bagi ape yang bersepadan dengan usaha kita.. aku memang tak bape nak berusaha untuk OSCE, so dapat ko jajan.. heee~~

and next stop PRIMARY CARE MEDICINE.. mari belajar di klinik kesihatan.. boleh la aku tau apesal la mak asek tukar antihypertensive dia..

so, LET'S ROCK!!

No comments:

Post a Comment

others thought:

Pages

post yg da bersawang

Related Posts with Thumbnails